Een nieuwe testnettool voor het Monero-ecosysteem zal investeerders in staat stellen XMR gemakkelijker dan voorheen te „ruilen“ voor Bitcoin door gebruik te maken van het atoomnetwerk als het eenmaal is uitgerold, een ontwikkelaar die in het weekeinde wordt gedeeld.

BTC ruilen voor XMR

Op een Reddit-post die dit weekend werd gepubliceerd, zei ontwikkelaar „h4sh3d“ dat hun onderzoek naar Monero Atomic Swaps „nu voltooid“ was en bracht het eerste testnetprotocol mee om Bitcoin en Monero atomisch te verwisselen.

Een atomaire swap is een slimme contracttechnologie die het mogelijk maakt om de ene cryptocvaluta te ruilen voor een andere zonder gebruik te maken van gecentraliseerde tussenpersonen, zoals uitwisselingen. Ze kwamen voor het eerst in de belangstelling in september 2017, toen een atoomruil tussen Decred en Litecoin werd uitgevoerd, volgens de Binance Academy.

Met de nieuwe testnet-implementatie kunnen gebruikers die geïnteresseerd zijn in het omwisselen van Immediate Edge naar Monero dit naadloos en zonder de noodzaak van KYC-procedures of toegang tot een uitwisseling doen. Dit maakt echte decentralisatie en privacy mogelijk.

De ontwikkelaar noteerde het proces in de onderstaande punten:

1) De monero zijn vergrendeld in een adres dat door beide deelnemers wordt gegenereerd.

2) In het begin heeft geen van de deelnemers volledige controle over het adres; ze hebben allebei slechts de helft van de privésleutel.

3) Met de groepsoverschrijdende discrete logaritme gelijkheid zkp bewijzen beide deelnemers aan elkaar dat het adres op de Bitcoin-keten gerelateerd is aan het adres op de Monero-keten

4) Door middel van Bitcoin-scripts en eenmalige verifieerbare ECDSA-handtekeningen onthult de ene deelnemer aan de andere haar gedeeltelijke privé-sleutel door de bitcoin te nemen, waardoor de andere de controle over de monero kan overnemen.

5) Als de swap slaagt, onthult A aan B, en als de swap wordt geannuleerd, onthult B aan A. (We hebben een derde scenario uitgelegd in het document om een reactie af te dwingen en een impasse te voorkomen).

Volgende stappen

De volgende stappen voor dit protocol zijn een werkende implementatie op het mainnet. De ontwikkelaar merkte echter op dat zo’n „kant-en-klare implementatie die ook robuust en veilig te gebruiken is, veel ingenieurswerk vereist,“ en hoewel de cryptografie niet al te obscuur is, „ontbreekt er voor het grootste deel ook nog steeds een implementatie“.

Ze voegden er een CCS-voorstel aan toe om het team te laten werken aan de implementatie van dit protocol om uiteindelijk een werkende klant/daemon te creëren voor het verwisselen van Bitcoin en Monero.

Ondertussen gaat Monero door met het bouwen van ijzeren privacy-functies en het gebruik van valuta voor gebruikers. Vorige maand merkte Andreas Antonopoulos, een prominente crypto-aanhanger, zelfs op dat Bitcoin „nooit“ een Monero-achtige privacy zal zien vanwege de superieure technologie van de laatste.